december 12, 2023

5 tips för att öka teamkänslan när ni jobbar på distans

Upplever ni att gemenskapen med kollegorna har blivit lidande i och med att fler och fler arbetar hemifrån? Att skapa teamkänsla kräver både engagemang och tid, något som blivit allt viktigare nu när vi inte ses lika ofta. Här delar vi 5 tips för att öka gemenskapen på arbetsplatsen –trots att alla inte är på plats.

1. Gemensamma pauser/fikastunder

De spontana mötena, snacket vid kaffeautomaten och skratten vid lunchbordet försvinner när man arbetar hemifrån. Och även om det kan vara skönt att få en stund för sig själv, så mister vi lätt kontakten med våra kollegor.

Bjud in till videogruppmöten minst en gång om dagen där ni håller ihop gemenskapen och där ni kan bolla utmaningar som uppstått i arbetet, berätta om framgångar i ett projekt eller varför inte kolla vad de andra tyckte om gårdagens fotbollsmatch?

2. Personlig hälsning från chefen

Team-känslan är viktig att hålla vid liv, och vem är inte bäst lämpad till att sätta tonen för detta än självaste chefen? Genom att skicka ut en personlig hälsning till alla medarbetare kan man på ett enkelt sätt sprida en skön stämning och en känsla av att man är del av en grupp. Samtidigt blir det en bra kanal för intern information och rapportering av viktiga händelser.

Ett trevligt brev med en passande bild kommer du långt med, men vill du ta det till nya höjder så finns det inget bättre än en spontant inspelad videohälsning!

3. Skicka en liten gåva

Att känna sig uppskattad är något av det viktigaste som finns på arbetsplatsen. Detta kan ofta ske med ord och beröm när man gjort något bra, men att bli bortskämd med en liten gåva som dimper ned i postlådan när man arbetar hemifrån, det är en underskattad handling!

Gåvans storlek är inte det viktigaste, men glöm inte att ha ett syfte till gåvan. Tex kan du skicka ut varsin snygg träningströja med företagets logga till alla, med en liten hälsning i stil med ”Glöm inte att ta en paus och röra på dig då och då”, eller kanske ett presentkort hos närmsta café med hälsningen ”Det är dags att unna sig något gott efter den här slitiga perioden. Tack för ditt engagemang!”

4. Bjud in till team-aktiviteter

Det kan ibland behövas en rejäl vitaminboost för att liva upp stämningen när man kämpat sig fem genom oxveckor, långa möten och kämpiga deadlines. Samla då gänget till en avslappnande och skrattframkallande aktivitet på fredagsfikat.

Förslag på team-aktiviteter som lockar till skratt och skapar gemenskap:

  1. Musikintro-tävling (spela upp olika musiksintron och låt deltagarna gissa artist och låtnamn)
  2. Vem har jobbat som? (fråga alla i förväg vad de haft för udda/roligt yrke tidigare i livet. Be sedan alla deltagare para ihop sina kollegor med respektive yrke)
  3. Vem bor här? (be alla deltagare att skicka in en bild från sina hem i förväg. Be sedan alla deltagare att para ihop sina kollegor med respektive hem)
  4. Frågesport (klassisk hederlig frågesport, testa onlineverktyget Kahoot! om du vill göra det enkelt för dig)

5. Dela kontorets skärmar

Låt inte era digitala anslagstavlor och skärmar gå för tomma läktare, utan dela dem med alla kollegor som arbetar hemifrån. Med tillägget Smartsign Share kan man enkelt välja att dela sina skärmar genom en vanlig webbadress, som dina kollegor kan använda i datorn, telefonen eller läsplattan*.

Era medarbetare får koll på vad som händer i företaget, om det finns någon uppdatering på webbsidan, hur säljsiffrorna ser ut denna månad och kanske även vilket väder det är just där denne bor.

*Vill man gör det lite mer på riktigt så kan man också testa att dela länken på sin smart-tv, för att få den riktiga känslan av digital signage.


Relaterade nyheter & artiklar